Quantcast
Channel: Chalmeristbloggen » Teknikaliteter
Viewing all 160 articles
Browse latest View live

Ökande intresse för Chalmersdagen

$
0
0


Fler besökare än förra året och köer till seminarierna.
Projektledaren Bodil Obrelius Hallberg summerar en mycket lyckad upplaga av Chalmersdagen.
– De första var på plats redan innan vi hunnit öppna, berättar hon.
Chalmersdagen i kårhuset på campus Johanneberg är årets i särklass största marknadsföringsinsats för högskolans grundutbildningsprogram. Montrarna är fulla med programkataloger, påsar och pennor, och bemannade av studenter, studievägledare och en och annan programansvarig – taggade med svar när ungdomarna kom laddade med frågor.
Hela dagen gick det även att lyssna på presentationer och föreläsningar om Chalmers stora utbildningsutbud.
- Seminarierna var oerhört välbesökta. Vi har nästan vuxit ur lokalerna, det är svårt att få plats med alla som vill, säger Bodil Obrelius Hallberg.

Chalmerister berättade

I Motionshallen berättade Stina Månsson, Johan Rebnér, Armin Azhirnian och Lina Olsson om livet som chalmerist. I Scaniasalen talade Josefine Edstrand och industridoktoranden Gustav Sandin om sina karriärval. Josefine har pluggat Affärsutvecklling och entreprenörskap och tog sin examen 2010. Hon arbetar nu på byggjätten Peab.
Gustav är civilingenjör i teknisk fysik med examen från 2009. Han är nu verksam som industridoktorand på institutionen för kemi- och bioteknik och delar sin tid mellan Chalmers och forskningsinstitutet SP i Borås.
Även de tre rundvandringarna på campus var mycket populära. Där ingick besök i en äkta studentlägenhet och besök på teknisk design-studenternas årliga utställning.

Fler besökare än 2013
Bodil Obrelius Hallberg bedömer att Chalmersdagen i år lockade omkring 1 500 besökare, en ökning med några hundra jämfört med förra året. Några regelrätta mätningar görs inte, utan siffrorna är en uppskattning utifrån antalet utdelade program, trängsel på seminarierna och inlämnade utvärderingar.
– Det skulle aldrig gå att mäta antalet besökare på något bra sätt. Kårhuset har tre olika entréer och vi kan aldrig skilja mässbesökare från vanliga chalmerister, förklarar Bodil Obrelius Hallberg.

Busslaster med ungdomar
Många långväga besökare noterades – från orter som Rönneshyttan, Alvesta och Moheda. Busslaster med ungdomar kom bland annat från Småland. Bodil Obrelius Hallberg konstaterar också att omdömena i utvärderingsenkäterna är genomgående positiva.
– Jag är jättenöjd. Allt flöt på bra och både besökare och monterpersonal verkade väldigt nöjda. Vi hade inte förväntat oss någon ökning av antalet besökare eftersom ungdomskullarna minskar överlag sett, säger hon.

Text: Michael Nystås
Foto: Torgil Störner

Läs tidigare artikel om Chalmersdagen >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Dags-for-arets-storsta-besoksdag.aspx

Läs mer om Gustav Sandin >>>
www.chalmers.se/chem/SV/amnesomraden/kemisk-miljovetenskap/personal/gustav-sandin

chalmersdagen_2014i chalmersdagen_2014h chalmersdagen_2014g chalmersdagen_2014f chalmersdagen_2014e chalmersdagen_2014d chalmersdagen_2014c chalmersdagen_2014b


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Dags för regionfinal i Teknikåttan

$
0
0


Teknikåttan är en tävling i naturvetenskap och teknik för åttondeklassare i hela Sverige.

Den 10 april är det dags för regionfinal väst på Chalmers i Göteborg. Sex klasser har tagit sig vidare till finalen.
Just nu jobbar de febrilt med en hemuppgift som ska redovisas på plats.
Årets klassuppgift, Tillståndstrekamp, går ut på att bygga tre olika transportmedel anpassade till tre av materians aggregationstillstånd: en bil som går på fast underlag, en båt som flyter på vätska (vatten) och ett flygplan som flyger genom gas (luft). Samtliga tre transportmedel ska drivas med gummiband. Inga motorer eller liknande får finnas i fordonet.

Väl på Chalmers ska lagen dessutom – i bästa ”Vi i femman-anda” – svara på frågor och lösa kluriga konstruktionsuppgifter. De tävlar om ära, prispengar och en vandringspokal.

Vinnaren försvarar region väst i riksfinalen i Karlstad den 22 maj.

Årets deltagare i regionfinalen:
Torpskolan 8D
Rydsbergsskolan 8B
Kullaviks Montessoriskolan 8
Victoriaskolan 8A
Ahlafors Fria Skola 8:2
Kvarnbyskolan 8A

Domare i regionfinalen är Åke Fäldt, biträdande professor, Karin Ekman, lärare, och Per-Anders Träff, tekn lic. Konferenciär är marinbiologen och filmaren Jonas Stenström.

Underhåller med teknikshow
Vicerektor Maria Knutson Wedel inleder dagens batalj med att hälsa alla ungdomarna välkomna till Chalmers. Under dagen underhåller även chalmersprofessorn P-O Nilsson och hans trogne vapendragare Kjell Sedig med en fartfylld teknikshow.

Samarbete mellan elva lärosäten
Tekniktävlingen Teknikåttan är ett samarbete mellan elva lärosäten i hela landet: Chalmers, Högskolan Dalarna, Högskolan Väst, Karlstads universitet, Kungliga Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Lunds Tekniska Högskola, Mälardalens högskola, Umeå universitet och Uppsala universitet. Den genomfördes för första gången i Linköping 1993.

Textbearbetning: Michael Nystås
Foto från 2013 års regionfinal: Jan-Olof Yxell

Teknikåttans regionfinal väst, 10 april 2014
Plats: Ljusgården (klassuppgiften), VR-salen (semifinal och final) samt VG-salen (teknikshowen) i A-huset (Arkitektur), Sven Hultins gata 6, Chalmers tekniska högskola, Göteborg
Start: kl 9.30 med redovisning av klassuppgiften
Final: kl 13.15

Priser: Förstapris 7 500 kronor, andrapris 5 000 kronor, tredjepris och fjärdepris 2 500 kronor. Dessutom delas ett antal tröstpriser och designpris ut.

Mer information:
Barbara Lindgren, Kommunikation och marknad, 031-772 2519, barbara.lindgren@chalmers.se

Läs mer om Teknikåttan >>>
www.teknikattan.se


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Annika Steiber aktuell med ny bok

$
0
0


Som första forskare fick chalmeristen Annika Steiber tillgång till sökjätten Googles innersta.
2012 disputerade hon med en uppmärksammad avhandling om hur företaget leder och organiserar sig för att upprätthålla en hög innovativ förmåga.
Nu är Annika Steiber aktuell med en ny bok baserad på hennes forskning, ”Googlemodellen – Företagsledning för kontinuerlig innovation i en snabbföränderlig värld” (Vinnova/Imit).
Boken bygger på Googlestudien samt en del som jag valde att aldrig ta med i avhandlingen. Det finns även en helt ny tredje del i boken, berättar Annika Steiber.
Se också hennes Tedxtalk som hon gav i Kiruna nyligen, direkt här ovan i Chalmeristbloggen.

Din avhandling blev mycket uppmärksammad när den kom 2012. Nu kommer den ut i bokform, grattis! Hur gick det till?

– Min forskningsartikel på Google fick ganska stor uppmärksamhet samtidigt som jag mer frekvent började bli inbjuden till Sverige i syfte att berätta om mina erfarenheter och slutsatser. Detta tillsammans med att jag arbetade med Vinnova angående spridning av managementinnovationer för en ökad innovationskraft tror jag gav som resultat att Vinnova önskade att jag skrev en mer publikt tillgänglig bok om Google och mina slutsatser från den studien, säger Annika Steiber.

Är det avhandlingen rakt av eller en bearbetad version?
– Nej, det är inte avhandlingen rakt av. Avhandlingen handlade om skapandet, spridning och bibehållandet av managementinnovationer. En del av detta material var just Googlestudien. Boken är byggd på denna del samt en del av min forskning som jag valde att aldrig ta med i avhandlingen då den fick byta fokus efter mitt första försvar av den. Vidare är hela del 3 i boken en vidareutveckling eller till och med en nyutveckling av min forskning på vad som gör företag långsiktigt konkurrenskraftiga i en snabbföränderlig värld.

Vilka är de viktigaste tankarna i boken?
– Att vi står inför ett paradigmskifte vad gäller vårt sätt att leda och organisera företag och organisationer, att detta paradigmskifte kan konkretiseras med hjälp av sex managementprinciper för konkurrenskraft i en snabbföränderlig värld OCH att Google har skapat en managementmodell som är baserad på dessa principer och är skapad just för att vara konkurrenskraftig i en snabbföränderlig värld. Google kan därför jämföras med GM på 1920-talet och Toyota på 1980-talet vad gäller att vara föregångare i ett oortodoxt tänkande om att leda och organisera företag.

Vilka läsare vänder du dig till?
– Primärt företagsledare och styrelsemedlemmar men även funktionschefer inom exempelvis HR, utveckling och marknadsföring samt förändringsagenter i allmänhet, och strategi- och organisationskonsulter.

Hur firar du bokutgivningen?
– Jag har inte firat den ännu då jag arbetar cirka 6,5 dagar i veckan just nu med tre olika jobb varav ett av jobben är att föreläsa och inspirera 2-4 gånger i veckan. Hittills har runt 4 000 personer i Sverige hört mina budskap.

Har du skrivit böcker tidigare?
– Nej, men en hel del forskningsartiklar.

Vad gör du annars nuförtiden?
– Jag arbetar som rådgivare till företag i hur de kan implementera dessa principer i sina verksamheter. Jag arbetar också fortsatt med forskning om öppen innovation tillsammans med Sverker Alänge som jag arbetat ihop med i 20 år, samt som inspiratör.

Häromveckan höll du ett Tedxtalk. Vad pratade du om?
– Om behovet av paradigmskifte inom management – varför det behövs och vad det innebär vad gäller nya principer för management.

Hur ser framtidsplanerna ut annars?
– Jag lever som jag föreläser, och har en plan för ungefär sex månader i taget. Nu har jag tagit min PhD, gett ut en bok, givit ett Tedxtalk och mycket annat. Min dröm nu är att kunna bli professor vid någon tidpunkt. Jag drömmer också om fortsatt forskning för kanske Chalmers i Silicon Valley där jag i dag har mycket kontakter – så om någon på Chalmers vill stödja mig är jag öppen för förslag, avslutar Annika Steiber.

Text: Michael Nystås
Foto: Louise Billgert

Läs mer om Annika Steibers avhandling >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Unik-forskning-pa-Googles-inre-liv.aspx

Ladda ner avhandlingen >>>
publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/156232.pdf

Läs mer om Annika Steibers nya bok – ladda ner den gratis eller beställ >>>
www.vinnova.se/sv/Aktuellt–publicerat/Publikationer/Produkter/googlemodellen

Se Annika Steibers Esbri-föreläsning
Den 7 april föreläste Annika Steiber om Googlemodellen hos Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning (Esbri) i Stockholm. Föreläsningen kan ses i sin helhet på webben, men kräver kostnadsfri inloggning >>>
www.esbri.se/forelasning_tv.asp

Följ Annika Steiber på Twitter >>>
twitter.com/AthenaElektra


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Påskekrim – tävla om Annika Rosendahls nya spänningsroman

$
0
0


Chalmeristen och författaren Annika Rosendahl (E93) är aktuell med nya romanen ”Ursus. Dit rättvisan inte når” (Idus förlag).

Hon debuterade 2010 med den uppmärksammade boken ”Jenny, Jenny” (Oppenheim Förlag).
Nu kan du vinna ett eget exemplar av Annika Rosendahls nya bok i Chalmeristbloggens tävling.

Senast satte bloggen ribban lite för högt med en fråga som bara en enda person lyckades svara på. Därför ger vi dig nu ett nytt försök att vinna ett av de återstående tre exemplaren av Annika Rosendahls bok.

I en tidigare intervju med Chalmeristbloggen bad vi Annika att berätta om sin bok:
– ”Ursus. Dit rättvisan inte når” är en roman som ställer frågor utan självklara svar. Är det rätt att ta lagen i egna händer? Är det okej att lämna sin make eller maka för att man hittar en ännu starkare kärlek senare? De olika berättelserna vävs samman och drivs framåt av det viktigaste av allt: kärlek och vänskap.

Nu kan du alltså tävla om ett eget exemplar. Allt du behöver göra är att svara på följande fråga:
Vad är Ursus?

De tre först inkomna rätta svaren vinner. Mejla ditt svar till bloggredaktören Michael Nystås på michael.nystas@chalmers.se senast 22/4.
Lycka till!

Annika Rosendahl har exklusivt för bloggen skrivit en personlig hälsning till alla läsare:

Hej,
det känns extra roligt att bli omskriven i Chalmeristbloggen, det blir en så tydlig sammankoppling av ”Annikas båda världar” som en artikel i GP om mig hette. Jag hoppas att ni vill titta in i min värld genom att läsa mina böcker. Om du gör det får du gärna höra av dig på annikaslol.blogspot.com och berätta vad du tycker eller kanske ställa en fråga!
Annika, chalmerist och författare

Böckerna har skänkts till Chalmeristbloggen av Idus förlag. Tack, säger vi!

Text: Michael Nystås

Läs tidigare blogginlägg om Annika Rosendahl >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=annika+rosendahl

Följ Annika Rosendahls blogg >>>
annikaslol.blogspot.com

Läs mer om Idus förlag >>>
www.idusforlag.se

 


Postat i:Nytt om chalmerister, Teknikaliteter

Kvarnbyskolan tog hem Teknikåttan

$
0
0


Det blev Kvarnbyskolans klass 8A som segrade när regionfinal väst av den populära tekniktävlingen Teknikåttan avgjordes på Chalmers den 10 april.
Sex högstadieklasser gjorde upp om en plats i riksfinalen i Karlstad i maj.

Teknikåttan är en tävling i naturvetenskap och teknik för åttondeklassare i hela Sverige.
Årets klassuppgift, Tillståndstrekamp, gick ut på att bygga tre olika transportmedel anpassade till tre av materians aggregationstillstånd: en bil som går på fast underlag, en båt som flyter på vätska (vatten) och ett flygplan som flyger genom gas (luft). Samtliga tre transportmedel skulle drivas med gummiband. Inga motorer eller liknande fick finnas i fordonet.

Lagen skulle dessutom – i bästa ”Vi i femman-anda” – svara på frågor och lösa kluriga konstruktionsuppgifter. De tävlade om ära, prispengar och en vandringspokal.
Vinnaren försvarar region väst i riksfinalen i Karlstad den 22 maj.

Priser: Förstapris 7 500 kronor, andrapris 5 000 kronor, tredjepris och fjärdepris 2 500 kronor. Dessutom delades ett antal tröstpriser och designpris ut. De tävlande klassernas lärare belönades med blommor och böcker.

Resultat i Teknikåttans regionfinal väst, den 10 april 2014 >>>
#1: Kvarnbyskolan 8A, pris: 7 500 kronor
#2: Rydsbergsskolan 8B, pris: 5 000 kronor
#3: Ahlafors Fria Skola 8:2, pris: 2 500 kronor
#4: Torpskolan 8D, pris: 2 500 kronor
#5: Victoriaskolan 8A, pris: fribiljetter till Universeum till hela klassen
#6: Kullaviks Montessoriskola 8, , pris: fribiljetter till Universeum till hela klassen

Designpris för bästa konstruktion av klassuppgiften:
Rydsbergsskolan 8B, pris: diplom och biobiljetter till hela klassen

Text: Michael Nystås
Foto: Per-Anders Träff

Kontaktperson på Chalmers:
Barbara Lindgren, Kommunikation och marknad, 031-772 2519, barbara.lindgren@chalmers.se

Läs mer om Teknikåttan >>>
www.teknikattan.se


Postat i:Karriär, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Chalmers MasterCard spanade mot stjärnorna

$
0
0


En alldeles fantastisk höstkväll i september 2013 fick Chalmers MasterCard-innehavare möjlighet att göra ett återbesök på Onsala rymdobservatorium.

Guide under kvällen var Robert Cumming, astronom och informatör på observatoriet.
Kvällen inleddes med fika och ett föredrag om universum, och det blev många intressanta frågor från våra alumner.
Efter föredraget gick vi in i 20-metersteleskopet med sin klotrunda radom och sedan besökte vi 25-metersteleskopet nere vid havet. Vi kunde inte valt en bättre kväll att njuta av atmosfären.

Onsala rymdobservatorium förser forskare med utrustning för studier av jorden och resten av universum. Observatoriet grundades 1949 av professor Olof Rydbeck. Institutionen för rymd- och geovetenskap på Chalmers tekniska högskola är värd för observatoriet och verksamheten drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet.

Text och bild: Anna-Lena Nyberg

Läs gärna mer om Onsala rymdobservatorium >>>
www.chalmers.se/rss/oso-sv

Läs mer om Chalmers MasterCard >>>
www.chalmersmastercard.se


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

”Jorden runt på åtta öl” – ett event för innehavare av Chalmers MasterCard

$
0
0


Ett 30-tal personer samlades en mörk vinterkväll i bankvalvet i Chalmersska huset för ölprovning, som arrangerades av Ölbruket, det bolag som i alla år försökt att få till stånd en pipeline mellan ölbryggeriet och Chalmers.

Bakgrunden är följande:
1959 förvärvade Chalmers Studentkår en (1) aktie i Pripps i syfte att försöka förmå Pripps att bygga en pipeline mellan bryggeriet och Chalmers kårhus. Varje år under 60-och 70-talen närvarade chalmerister på Pripps bolagsstämma och krävde en pipeline.

Men nu var det 2013 och innehavare av Chalmers MasterCard bjöds in till en kväll med ölprovning i Chalmersska huset. Johan Emerius på Handelsbanken deltog också på eventet som ansvarig för samarbetet med Chalmers och vårt MasterCardprogram. Detta event blev fullbokat på endast 3 timmar från att inbjudan nått kortinnehavarna. Det var med andra ord som bäddat för en trevlig provning.

Ciceron var Thomas Hedman som är bryggmästare och teknisk chef på Carlsbergs bryggeri i Falkenberg och även president i Ölbruket. Han bjöd på historia och skrönor samtidigt som vi fick resa runt världen med olika öltyper. Vi fick också lära oss om olika tillverkningsmetoder och hur man kombinerar öl och mat.

Öl har producerats i 7 000 år. Det första ölet skapades troligtvis då stärkelse- och sockerrika bröd blöttes och jäste i kontakt med vilda jästsvampar. På ett modernt bryggeri styrs processen med mikroorganismer, alkoholhalt och temperatur minutiöst.

De ölsorter vi fick prova var Carlsberg, Budweiser, The Lawn Mower, Leffe, East India, Porter D. Carnegie, Erdinger och Estrelle Enidit.

Vi fick också svära öl-eden, som handlar om hur man tar hand om sina ölglas:

Glasdiskning
Rengöring i hett vatten, möjligtvis en droppe diskmedel
Aldrig i diskmaskin
Aldrig mjölk i glaset
Aldrig jordnötter i glaset
Alltid bara öl i glaset

Det återstår att se hur många som kan hålla sina ölglas fria från mjölk och nötter framöver.

Vi tackar Thomas Hedman, Johan Emerius och våra MasterCard-innehavare för en mycket trevlig kväll!

Text: Anna-Lena Nyberg och Peter Hellqvist
Foto: Anna-Lena Nyberg

Läs mer om Chalmers MasterCard >>>
www.chalmersmastercard.se


Postat i:Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Studenter bygger gäststuga till stöd för Barncancerfonden

$
0
0


80 arkitektstudenter har ritat och byggt en gäststuga som auktioneras ut på byggjätten Bauhaus varuhus i Bäckebol den 2 maj.

Intäkterna går oavkortade till Barncancerfondens kampanj ”Give Hope”.

Det är tredje året i rad som arkitektstudenterna på Chalmers samarbetar med Bauhaus på det här sättet. 2012 byggde man en friggebod som auktionerades ut och inbringade 50 000 kronor till Barncancerfondens kampanj ”Give Hope”. Förra året byggde man en sjukstuga som användes under inomhus-EM i friidrott i Göteborg. Den efterföljande auktionen samlade in 84 000 kronor till FN-projektet ”Skolmat blir kunskap”, som ger barn i utsatta delar av världen en chans till utbildning och att äta sig mätta.
– Samarbetet har varit ett lyckat koncept för både Chalmers Arkitektur och Bauhaus vilket gör att det genomförs i år igen med liknande avsikt – att stödja ett gott syfte, säger Peter Lindblom, tekniklektor och kursansvarig lärare.

Tolv byggdagar – 80 studenter
Under tolv byggdagar bygger närmare 80 studenter en friggebod på 15 kvadratmeter. Vid varje byggdag närvarar 8-10 studenter som arbetar med projektet. Efter en dags arbete med huset byts studenterna ut och nya studenter tar sig an den fortsatta byggnationen. Alla byggdagar redovisas sedan i en gemensam examination.
– Det gör att alla studenter får del i byggprocessens olika stadier – delar blir till helhet – oavsett vilken dag de är närvarande, säger Peter Lindblom.

Uppbyggt kring två kurser
Projektet är uppbyggt kring två kurser: Från idé till färdig byggnad och Byggteknik och byggande. I den första kursen, öppen för de högre årskurserna, är uppgiften att ta fram en liten byggnad av trä på omkring 15-20 kvadratmeter. I kursen Från idé till färdig byggnad studeras både helhet och detaljlösningar, varje projekt konstruktions- och kostnadsberäknas och avslutas med en skalenlig modell i skala 1:10. Varje år tas 15 olika projekt fram. Av dessa projekt väljs sedan ett projekt ut som byggs av studenterna i arkitekturutbildningens första årskurs.

Konkretisering mellan det byggda och det ritade
I den andra kursen, Byggteknik och byggande, genomförs byggnation av valt projekt. Syftet är att ge kunskap om klimatskalets uppbyggnad och funktion, hur möten mellan olika byggnadsdelar kan utformas och att, sist men i inte minst, få insikter i byggprocessen genom praktiskt genomförande. Tanken är att ge studenten en ökad förståelse för kommande projekt genom en tydligare konkretisering mellan det byggda och det ritade vilket fås i arbetet mellan den teoretiska tanken (arkitektritningen) som omvandlas i ett praktiskt perspektiv (byggnaden).

Årets projekt är tänkt att vara en komplementsbyggnad – ett gästhus. Huset finns att se utanför Bauhaus huvudentré vid Bäckebol och kommer att auktioneras ut fredagen den 2 maj. Byggjätten sponsrar även studenterna med allt byggmaterial.

Text: Peter Lindblom och Michael Nystås
Foto: Peter Lindblom

Kontaktinformation:
Peter Lindblom, tekniklektor och kursansvarig, Chalmers, peter.lindblom@chalmers.se


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Amanda kan få hetaste sommarjobbet

$
0
0


Chalmeristen Amanda Stehn är med i toppstriden i Adeccos tävling om vem som ska få vara bolagets koncernchef en månad i sommar.
Omröstningen på webben och i sociala medier avslutas klockan 16 i dag.
I ett klipp på Youtube berättar Amanda varför du ska rösta på just henne – om du nu sitter och tvekar:
– Jag befinner mig just nu på ett utvecklingsprojekt i Kenya. Jag brinner för att utveckla både människor och organisationer. Det är därför jag är här och det är därför jag söker mig till Adecco.
De åtta finalisterna i Adeccos tävling har valts ut bland 5 300 intresserade sökande. Den som vinner omröstningen på nätet ligger bra till inför den avslutande casetävling mellan slutfinalisterna som startar redan i morgon.
– Omröstningen är således inte ensamt avgörande. Men en vinst där ger en fördel och det skulle vara kul att gå in starkt i finalen. Klart det känns nervöst, men framför allt känner jag mig taggad, säger Amanda till kvällstidningen GT:s reporter Anki Raun.
Förstapriset i tävlingen är att få vikariera som Adeccos koncernchef under hela augusti månad – samt 100 000 kronor i prispengar.
– Det är verkligen inte dåligt. Men framför allt är det utmaningen jag söker och det är en fantastisk möjlighet att få prova en skarp ledarskapsroll, säger Amanda till GT.
Amanda Stehn pluggar Arkitektur och teknik på Chalmers. Hon har tidigare varit ordförande i studentkårens utbildningsenhet. Förra året uppmärksammades hon för sitt initiativ pallafrukt.se, där trädgårdsägare kan komma i kontakt med personer som vill tillvarata överbliven frukt. Hon var också engagerad i World Values Day.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Läs mer om tävlingen och rösta här >>>
www.adeccokoncernchef.se

Läs hela intervjun med Amanda Stehn i GT >>>
www.expressen.se/gt/amanda-24-kan-vinna-jobb-som-koncernchef

Läs tidigare blogginlägg om Amanda >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=amanda+stehn


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Amanda fick hetaste sommarjobbet

$
0
0


Chalmeristen Amanda Stehn vann Adeccos tävling om vem som blir bolagets koncernchef en månad i sommar.
I augusti tar hon över vd-stolen i det internationella hr-bolaget med verksamhet i 60 länder.
– Just nu känns det helt fantastiskt! Jag är tacksam över allt stöd jag fått genom processen och att det faktiskt gick hela vägen, säger Amanda Stehn till Chalmeristbloggen.

”Hon uppfyller vår ledarprofil ALEX och har framförallt ett stort hjärta, vilket är särskilt viktigt i en verksamhet som handlar om människor”, skriver juryn i sin motivering.

5 500 sökte jobbet
De åtta finalisterna i Adeccos tävling valdes ut bland 5 500 intresserade sökande. Tävlingen avgjordes i flera steg – en omröstning på webben och en casetävling. I ett klipp på Youtube berättade Amanda varför man skulle ge henne sin röst:
– Jag befinner mig just nu på ett utvecklingsprojekt i Kenya. Jag brinner för att utveckla både människor och organisationer. Det är därför jag är här och det är därför jag söker mig till Adeccoo.

Casetävling med flera utmaningar
När omröstningen på nätet avslutats stod det klart att Amanda knep förstaplatsen. Därefter återstod den stentuffa slutgallringen på plats i Stockholm där finalisterna möttes i en casetävling.
I går tog Amanda Stehn hem den också.
– Det var flera olika uppgifter, så som gruppövningar där man genomförde budgetförhandlingar och kundmöten. Vi gjorde också kapacitetstester och reflektionsövningar. Allting avslutades med att man fick 90 minuter på sig att sälja in adecco som en attraktiv arbetsgivare inför en jury och publik, berättar Amanda för Chalmeristbloggen.

100 000 kronor
Förstapriset i tävlingen är att få vikariera som Adeccos koncernchef under hela augusti månad – samt 100 000 kronor i prispengar.
– Jag har en massa idéer och visioner, men sedan får man förstås se vad som är realistiskt att genomföra. Men jag kommer förstås lyssna väldigt mycket på kompetensen som finns, sa Amanda till GT dagarna innan tävlingen avgjordes.

Talangfull chalmerist
Amanda Stehn pluggar Arkitektur och teknik på Chalmers. Hon har tidigare varit ordförande i studentkårens utbildningsenhet. Förra året uppmärksammades hon för sitt initiativ pallafrukt.se, där trädgårdsägare kan komma i kontakt med personer som vill tillvarata överbliven frukt. Hon var också engagerad i World Values Day.

Foto: Jan-Olof Yxell

Läs mer om tävlingen >>>
www.adeccokoncernchef.se

Läs hela intervjun med Amanda Stehn i GT >>>
www.expressen.se/gt/amanda-24-kan-vinna-jobb-som-koncernchef

Läs vinnarintervju med Amanda i Göteborgs-Posten >>>
www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2352625-hon-vann-sommarjobbet-som-vd

Se Amandas Youtube-klipp >>>
www.youtube.com/watch?v=qsw5YhWW9HE

Läs tidigare blogginlägg om Amanda >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=amanda+stehn


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Stort hackathon i Chalmersska huset

$
0
0


De vassaste programmerarna hänger i Chalmers mest anrika lokaler i helgen.
Då arrangeras Gothenburg Startup Hack i Chalmersska husets bankvalv på Södra Hamngatan.
Tillsammans ska man koda fram coola prototyper utifrån smarta idéer.
– Vi tyckte att Göteborg behövde en startup-scen och för att få en sådan behövs ett startup-event, därför skapade vi vårt evenemang, säger Tomas Ohlson, som är en av initiativtagarna.
Startup är benämningen på företag som utvecklar en idé till något gångbart och livskraftigt. Tanken med Gothenburg Startup Hack är att sammanföra studenter, innovatörer och entreprenörer och under ett intensivt tolvtimmarspass vaska fram den bästa digitala produkten.

Vassaste programmerarna
I Chalmersska huset den 3 maj samlas ett hundratal av stans vassaste programmerare – merparten chalmerister. Indelade i 28 lag har de tio timmar på sig att bygga en fungerande demo, som sedan presenteras inför en jury.
– Deltagarna är allt från serieentreprenörer, Appleanställda till studenter. Samtidigt som evenemanget är kommer vi ha ett open track som är öppet för allmänheten, berättar Tomas Ohlson, som arrangerar detta programmeringsmaraton tillsammans med sju chalmerister, en student vid Göteborgs universitet och en student från Yrkeshögskolan i Göteborg.
Idén fick de efter att ha deltagit i STHLM Startup Hack förra året. Gothenburg Startup Hack fick 300 intresseanmälningar som nu alltså kokats ner till 100 handplockade hackare.

Öppet spår för alla
Det öppna spåret är en parallell workshopserie som anordas under dagen. Den är öppen för vem som helst. Bland de medverkande föreläsarna finns reklambyrålegendaren Sven-Olof Bodenfors, minnesmästaren Idriz Zogaj och representanter från heta bolag som Lurn, Humblebee, Kambio och Remente. Några av det öppna spårets fantasieggande rubriker är ”Hack your brain to make it work better” och ”How important is it to feel good and be happy?”.
– Vi kommer ha riskkapitalister på plats från North Zone och Creandum, och hoppas på att få internationell spridning i media precis som Stockholmsevenemanget fick, säger Tomas Ohlson.
Gothenburg Startup Hack har lockat till sig tunga sponsorer som Google, Spotify och Dropbox.

Foto: Gothenburg Startup Hack

Läs mer om Gothenburg Startup Hack >>>
gbgstartuphack.com

Läs mer om The Open Track på Facebook >>>
www.facebook.com/events/219761364901592

Läs artikel i GT >>>
www.expressen.se/gt/google-sponsrar-event-i-goteborg

Läs artikel i Ny Teknik >>>
www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3817515.ece


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Värm upp inför hundrafemte Cortègen

$
0
0


Klockan 18.15 avgår den 105:e chalmerscortègen från Gibraltarvallen på campus Johanneberg.
Vilka företeelser och nyhetshändelser från det gångna året som häcklas med i år är in i det sista en väl förborgad hemlighet.
Värm upp med att bläddra i gamla cortègeprogram, se årets cortègefilm eller njut av några klassiska bilder från flydda tiders Cortège.
Trevlig Valborg, önskar Chalmeristbloggen!

Chalmers bibliotek har lagt ner ett hästjobb på att digitalisera cortégeprogrammen genom tiderna. På webben kan du bläddra i program från 1921 och framåt. En riktig kulturgärning av biblioteket.

Här hittar du de digitaliserade cortègeprogrammen >>>
chalmeriana.lib.chalmers.se/cortege.html

Cortègen är omgärdad av traditioner och myter. En av traditionerna är bygglåten, en låt som spelas under hela byggveckan, utan uppehåll eller variation. Årets bygglåt är ”Sånt är livet” med Anita Lindblom.

Biblioteket har sammanställt en spellista på Spotify över alla bygglåtar genom tiderna. Ett alldeles utmärkt soundtrack en dag som denna:
open.spotify.com/user/chalmersbibliotek/playlist/24gQ0BRQkaKNI9OjW54tpd

En seglivad myt är att studenterna är berusade under Cortègen. Det är fel. Sedan 1973 är Cortègen tvärtom helt alkoholfri och sedan 2010 dessutom IQ-klassad.
Från klockan 10.00 dagen innan valborg är alkohol förbjudet.

Läs mer om den 105:e Cortègen >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Radioprofilerna-Christer-och-Morgan-bedomer-cortegen.aspx

Läs mer på Chalmers Cortège Committés hemsida >>>
www.cortegen.se




Postat i:Cortègen, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Traditionsenlig mösspåtagning gick som smort

$
0
0


Det mesta var sig likt på vårens mösspåtagning den 30 april.

Fanborgen var på plats i Olgas Trappor, rektor och kårordförande talade och skön sång och musik framfördes av Chalmers Sångkör och Chalmers Barockensemble.
Det krävs ansvar, mod och ärlighet att vilja bidra till en bättre utveckling för världen, och jag tror att vi som chalmerister kan stå för detta, sa rektor Karin Markides.
Mösspåtagningen vår och höst är en av de finaste traditionerna på Chalmers. Den 30 april hälsas våren välkommen genom att vinterhalvårets svarta studentmössa byts mot sommarens vita. Detta sker under högtidliga former på Teknologgården.
Efter lite inledande teknikstrul var det mesta sig likt i onsdags. Den riktiga vårvärmen ville inte infinna sig, men det var ändå inte samma snålblåst som för ett år sedan. Stundtals bröt till och med solens strålar försiktigt fram genom molntäcket.

Dagens ord: Glädje
I sitt tal slog Chalmers rektor och vd Karin Markides fast att ordet för dagen är ”glädje”. Glädje över att få ha hälsan i behåll, glädjen i mötet med andra människor, att få se glädjen i den unga generationens ögon, chalmeristernas glädje och glädjen över att våren kommer en vecka tidigare än normalt.
– Jag hade en fantastisk dag i går med flera glädjefyllda möten. Först med Sveriges Unga Akademi som var väldigt intresserade av Chalmers. Senare med AB Volvo, ett möte som verkligen präglades av tillit, ärlighet och lyhördhet, och där Volvo verkligen visade att de vill jobba med Chalmers, berättade Karin Markides.

Tacksam jubilar fick seminarium
Hon sa också några ord om Chalmers tradition från senare år att ge bort speciella seminarier i gåva till personer som gjort olika insatser för högskolan. Den 29 april ägde ett sådant rum till Investors vd Börje Ekholms ära. Han hade fått seminariet i 50-årspresent, och dess fokus låg på entreprenörskap:
– Börje var mycket tacksam och konstaterade att vår nivå på entreprenörskap kommer de aldrig upp till på ostkusten.

Ansvar, mod och ärlighet
Men så betonade Markides att alla dessa känslor av glädje också minner om vårt ansvar.
– Det är klart att det är bra att våren kommer tidigare när man ska bygga cortège, men det finns också ett ansvar i detta. Det är inte lika trevligt för alla att våren kommer tidigt. Det krävs ansvar, mod och ärlighet att vilja bidra till en bättre utveckling för världen, och jag tror att vi som chalmerister kan stå för detta.
Rektorn uppmanade också till ansvar vid valurnorna i de kommande valen till Europaparlamentet och riksdagen.
– Jag är stolt över att ni håller fanan högt när det gäller värderingar, och att World Values Day kommer tillbaka i november. Vi är tidigt ute här på Chalmers med att uppmärksamma de här viktiga frågorna, sa Karin Markides och rev ner varma applåder.

Chalmersmössan sedan 1878
Kårordförande Johanna Svensson ledde de församlade chalmeristerna genom ritualen, och gav några väl valda ord på vägen.
– Här på Chalmers anser man att om man gjort en sak två gånger är det en tradition. Har man gjort det tre gånger har det alltid varit så. Chalmersmössan har vi haft i 136 år nu. Det gör att vi har bytt den 272 gånger. Det lär vara historia, sa Johanna Svensson.
Hon talade också om Chalmers tradition och historia som gör oss till chalmerister för resten av livet.
– Men det är viktigt att också utvecklas för att hänga med i samhället. Det är det jag tycker är det viktiga, att allting har en tradition och en historia, men man ska samtidigt inte vara rädd för att utvgecklas så där lite lagom, sa hon och nämnde som ett aktuellt exempel att man nu kan betala sitt cortègeprogram med betaltjänsten swish.

Försvunnen staty ersätts
Johanna Svensson kunde också avslöja den glädjande nyheten att den försvunna Emil och Emilia-statyn kommer att ersättas av en exakt kopia.
– Den är gjuten i samma form. Emil och Emilia var ju nästan kändisar, de har till och med varit på kårkortet en gång, skojade Johanna Svensson.

Illustert sällskap roade
Chalmers Sångkör framförde Du gamla, du fria, Uti vår hage och Studentsången. Chalmers Barockensemble är naturligtvis icke att förglömma. Denna illustra samling talangfulla musikanter och estradörer framförde ett burleskt nummer med både takt, ton och humor utifrån gammal sed och förmodligen ohejdad vana.
Som vi kunnat konstatera genom åren är barockensemblen en egendomlig och älskvärd hybrid av absurd ståuppkomik, pantomimteater, pompös medeltidsjargong och enastående musikalisk begåvning. Medlemmarna är lika skickliga på bastuba och stråkar som på att spela skrivmaskin och slå sönder toalettstolar med slägga.
Tveklöst en tillgång för Chalmers.

Jämställdhetspris utdelades
I år var det även utdelning av Jan-Eric Sundgrens jämställdhetspris till tre välförtjänta mottagare: Emma Olofsson, Johanna Ask och Genusgruppen Arkitektur.
Läs mer om det i ett separat blogginlägg senare i veckan.

Foto: Oscar Eliasson och Johanna Olovsson, cffc.se

Se fler bilder från mösspåtagningen >>>
cffc.se/bilder/2014/mosspatagning-vt14


Postat i:Karin Markides, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

118 nya studentbostäder på Guldheden

$
0
0


I februari 2014 påbörjades ett unikt byggnadsprojekt signerat PEAB och Chalmers Studentbostäder.

118 studentbostäder ska byggas men även vara helt rökfria och miljöklassade – de första i sitt slag.
I går togs det symboliska första spadtaget.
Chalmers Studentbostäder ligger bakom de 118 nya lägenheterna i Doktor Forselius backe och det är siktet på guld som gäller – i miljöklassning.
– För oss är det viktigt att våga satsa långsiktigt för att studenter ska kunna få ett hållbart boende, säger Chalmers Studentbostäders VD Joakim Wallin.

Chalmers Studentbostäder är stiftat av Chalmers Studentkår där Johanna Svensson är ordförande. Kåren är huvudman till Chalmers Studentbostäder som drivs som icke vinstdrivande stiftelse med syfte att äga och förvalta studentbostäder långsiktigt.
– Boende med närhet till campus är väldigt viktigt för våra studenter, säger kårordförande Johanna Svensson.

Måndagen den 5 maj tog Johanna Svensson och Chalmers rektor Karin Markides det första spadtaget till bygget.
– Att man vågar satsa på hållbarhet i studentbostäder är oerhört viktigt. Bostäder ska hålla för både studenter och miljön, säger Karin Markides.

Text och foto: Noëlle Madsen, Chalmers Studentkår

Johanna Svensson och Joakim Wallin intervjuas av Sveriges Radio >>>
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=5853962

Se filmklipp från spadtaget på Vimeo >>>
http://vimeo.com/93998992

Fakta om Kv. Nålskäran

  • Studentbostäder vid Dr Forselius backe
  • En huskropp med sex våningsplan inklusive suterrängplan
  • 118 lägenheter
  • Boendeytan blir ca 24 kvm, med undantag för 6 st lägenheter på översta plan som kommer att bli ca 36 kvm plus terrass
  • Gemensamma balkonger, uteplatser, tvättstuga, förråd, cykelförråd och gemensam korridor
  • P-platser för både bil och cykel kommer att erbjudas de boende

Frågor om bygget riktas till Chalmers Studentbostäders vd Joakim Wallin:
joakim.wallin@chalmersstudentbostader.se


Postat i:Karin Markides, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

”En ceremoni för alla chalmerister”

$
0
0


I vimlet under mösspåtagningen den 30 april blev er trogne bloggare presenterad för chalmeristen Björn O Albrektson (M69).

Han ledde kårhuskampanjen på 90-talet och var under åren 1993 till 1997 ordförande i Chalmersska Ingenjörsföreningen.
Hans chalmershistoria är rik och omfattande och nu stod han på Teknologgården på sin första mösspåtagning:
– Jag förstår inte varför jag inte kommit hit tidigare. Det här är ju en ceremoni för alla chalmerister, och jag trodde att fler av mina kamrater skulle vara här, sa Björn O Albrektson iförd sin numera gulnade chalmersmössa.

Foto: Johanna Olovsson och Simon Sigurdhsson, cffc.se, och Michael Nystås (bilden ovan)

Se fler bilder från mösspåtagningen >>>
cffc.se/bilder/2014/mosspatagning-vt14


Postat i:Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Wakeboardeliten väcker A-dammen på lördag

$
0
0


En wakeboardtävling i A-dammen mitt på Chalmers campus Johanneberg?

Absolut!
På lördag är det för andra året dags för den fyndigt namngivna tävlingen Chalmers Wake A-Pond.

Chalmers Wake A-Pond är en unik extremsportstävling med häftig inramning och grymma tricks.
Sveriges bästa wakeboardåkare samlas den 10 maj runt A-dammen utanför arkitekturhuset på Sven Hultins gata för att kick-starta sommarsäsongen och för att göra upp om vem som är kung (och drottning!) på Chalmers!
Förra årets premiär blev en klar succé, med både nöjda åkare och exalterad publik.

Eventet är helt gratis och öppet för alla. Bakom Chalmers Wake A-pond står kårföreningen Chalmers Alternative Sports.

Datum: lördag 10 maj 2014

Läs mer om Chalmers Wake A-pond 2014 >>>
cas.chs.chalmers.se/cwap/index.html


Postat i:Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Hjalmar har blick för världsrekord

$
0
0


När Vetenskapsfestivalen drog igång med ett världsrekord var det en chalmerist som borgade för att allt gick rätt till.

Hjalmar Rosengren, biträdande professor på institutionen för matematiska vetenskaper, var Guinness rekordboks kontrollant när den 17,25 meter höga fraktalen av plast byggdes upp i Frihamnen.
Vi fick chansen att ställa några nyfikna frågor till Hjalmar:

Du var expertvittne när det sattes världsrekord i Frihamnen på Vetenskapsfestivalens första dag. Hur kom det sig?

– De tyckte nog det var rimligt att ha en matematiker som vittne när det gäller en matematisk modell, säger Hjalmar Rosengren.

Vad innebar uppdraget?
– Jag fick redogöra för hur rekordförsöket gick till och intyga att det mättes upp till 17,25 meter. Intyget skickas sen till Guinness rekordbok, som avgör om det blir godkänt och kan komma med i boken. Det var stadsbyggnadskontoret som stod för själva uppmätningen.

Vad är en fraktal för något?
Det är lite svårt att definiera vad en fraktal är, men en typisk egenskap hos fraktaler är att om man zoomar in i dem upprepas samma mönster gång på gång. Många fraktaler har en dimension som inte är ett heltal, vilket kan verka konstigt. Just den fraktal de byggde på frihamnen har dock dimension 2.

Vem är du och vad jobbar du med?
– Jag är biträdande professor i matematik och sysslar som de flesta med både forskning och undervisning. Min forskning handlar om nya typer av speciella funktioner som uppträder i olika fysikaliska modeller, avslutar Hjalmar.

Fraktalen går att se i Frihamnen fram till och med den 19 maj – om vädret tillåter.

Text: Michael Nystås
Foto: Hjalmar Rosengren
Porträttbild: Setta Aspström

Läs nyhetsartikel i GP om världsrekordet >>>
www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2361144-pyramidalt-varldsrekord-till-slut

fraktal_800w
fraktal_800v
fraktal_800u
fraktal_800t
fraktal_800s
fraktal_800r fraktal_800q fraktal_800p fraktal_800o fraktal_800f fraktal_800g fraktal_800h fraktal_800i fraktal_800j fraktal_800l fraktal_800k fraktal_800m fraktal_800n fraktal_800d fraktal_800c fraktal_800a


Postat i:Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Nya e-böcker lyfter framtidens energifrågor

$
0
0


Nu kommer den tredje volymen i Chalmers e-bokserie om energi.

Samtidigt uppdateras de två tidigare utgåvorna med nytt material.
”Även om det fortfarande finns gott om hinder att passera och fallgropar att undvika, är inte framtiden utan hopp”, skriver Björn Sandén, biträdande professor i miljösystemanalys och huvudredaktör för bokserien, i ett förord.
Under samlingsnamnet ”Systems Perspectives on…” har hittills tre volymer utkommit, den tredje lanseras alldeles nu i dagarna. I hela trilogin medverkar 70 forskare som skrivit sammanlagt 44 kapitel. Merparten av författarna är verksamma på Chalmers, men här finns även forskare från andra svenska högskolor och universitet, och från lärosäten i Norge, Holland och Österrike.
– Arbetet med e-böckerna har utvecklats till ett unikt samarbete över disciplingränser på Chalmers. Under skrivandet har vi haft seminarier där kapitlen diskuterats. Under vägen har vi insett att vi har mycket att lära av varandra, så vi själva blev vår första målgrupp. Böckerna har även använts i undervisning av studenter, säger Björn Sandén.

Lovade att analysera tekniken
Bokserien finansieras av styrkeområde Energi, som ser den som ett av sina viktigaste projekt. Bakgrunden är den ansökan om strategiska forskningsmedel inom området energi som Chalmers gjorde för flera år sedan. Där lovade man att inte enbart forska fram ny teknik, utan även att analysera tekniken utifrån dess vidare betydelse i samhället:
– I sådana teknikbedömningar ingår ett brett spektrum av studier från analyser av miljöpåverkan av enskilda tekniker till studier av hur olika lösningar passar in i större tekniska och ekonomiska system och vilka politiska styrmedel som kan krävas för tekniken skall slå igenom. Sådan kunskap kan inte fastställas en gång för alla utan förändras i takt med att samhället förändras. Därför bestämde vi oss för att göra en produkt som också är en process och som kan utvecklas med tiden. Resultatet blev en serie med levande e-böcker – ”evolving ebooks”. Jag har haft glädjen att som huvudredaktör få leda projektet, säger Björn Sandén.

Började 2012
Det började 2012 med en bok om systemperspektiv på bioraffinaderier:
– Den tar upp frågor hur världens biomassa bäst kan användas för att ersätta fossila bränslen i energi-, material- och kemitillämningar. Boken har uppdaterats två gånger och kommer nu ut i sin tredje upplaga, berättar Björn Sandén.

Förra året kom uppföljaren om systemperspektiv på elektromobilitet:
– Den boken tar upp en mängd aspekter på vad som skulle krävas för att öka andelen eldrift bilar och tunga fordon, och vad en sådan övergång skulle kunna föra med sig. Boken uppdaterades i år och kommer nu i sin andra upplaga.

Och nu i maj släpps den tredje boken som handlar om elproduktion från förnybara energikällor. I boken ställs frågan om all icke-förnybar energi kan ersättas med förnybar och utreder problem och möjligheter med mer förnybar el i elnäten.

Gratis på Chalmers hemsida
De tre e-böckerna finns fritt tillgängliga att ladda ner i flera format på Chalmers hemsida. De går också att läsa online. Böckerna är skrivna på engelska, och vänder sig alltså bland annat till forskare och studenter, men tonen är populärvetenskaplig för att även kunna passa en intresserad allmänhet:
– En tredje viktig målgrupp är de som professionellt sysslar med dessa frågor i industrin och på myndigheter, säger Björn Sandén.

Svenska utgåvor 2015
Nästa år hoppas Björn Sandén att kunna ge ut kortversioner av böckerna på svenska för att nå en ännu bredare publik.

Text: Michael Nystås
Illustrationer: Linus Wiklander
Foto: Peter Widing

Läs mer och ta del av e-böckerna:
www.chalmers.se/en/areas-of-advance/energy/cei/Pages/Systems-Perspectives.aspx

Läs tidigare nyhet om e-bokserien:
www.chalmers.se/sv/institutioner/ee/nyheter/Sidor/nya-utgavor-i-framvaxande-e-bokserie-.aspx

Läs mer om styrkeområde Energi:
www.chalmers.se/sv/styrkeomraden/energi

 

 

Renewable_Power_2014_L_ny_566x800 Electromobility_2014_566x800


Postat i:Forskning från Chalmers, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Barnevik togs emot som en gud

$
0
0

Han ville vara bäst i klassen, vinna alla kappseglingar och ha den största pensionen.
Det var en avslappnad Percy Barnevik med humor och självdistans som mötte 700 chalmerister och Handels-studenter i Konserthuset den 6 maj.
I samband med Barneviks besök filmades ett kort möte mellan honom och chalmeristen Philip Wramsby av Daniel Karlsson.
Du kan se filmen direkt här ovan.
Den legendariske företagsledaren och entreprenören välkomnades som en gud av den smått andäktiga publiken. När 73-årige Barnevik hjälptes upp på scenen av moderatorn Philip Wramsby blev det knäpptyst i salongen. Barnevik plirade lite med ögonen i motljuset och sa:
– Vad tysta ni är. Jag har ju inte börjat än!
Varpå spänningen omgående släppte.

Mindes kårfesterna och tävlingarna
Barnevik – själv en gång student på Handels i Göteborg – mindes kårfesterna och tävlingarna under tidigt 60-tal:
– På den tiden var flickorna så få att vi fick importera festdeltagare från filosofiska institutionen och sjuksköterskeutbildningen. I kappseglingstävlingarna var det alltid lika roligt när vi lyckades besegra de vältränade chalmeristerna, sa Percy Barnevik.
Med sig i bagaget hade han sin senaste bok, ”Ledarskap – 200 råd” (Sanoma Utbildning). Den delades ut gratis till åhörarna. Under den timslånga föreläsningen gjorde Percy Barnevik nedslag i bokens ledarskapstips och varvade med anekdoter och lärdomar från sin långa karriär i näringslivstoppen.

Fått positivt gensvar
– Läs boken och följ råden. Jag garanterar att ni gör ett hopp i karriären. Annars får ni reklamera den, skämtade Barnevik.
Han berättade att han fått ett oväntat positivt gensvar från den offentliga sektorn. Sen den gavs ut för drygt ett år sedan har Barnevik fått många inbjudningar att komma och föreläsa utifrån boken.
– Regeringen hörde av sig direkt. De har varit på hugget. Bland annat har jag fått tala inför hundra ambassadörer. Svenska Kyrkan har också visat intresse.
Percy Barnevik berättade personligt om sin egen livsresa. Redan som mycket ung hade han utvecklat en kraftfull vinnarskalle:
– Jag ville vara bäst i skolan, vinna kappseglingarna och ha den största pensionen, förklarade han med anspelning på sitt uppmärksammade pensionsavtal från ABB-tiden.

Ogillar möteskulturen
”Ledarskap – 200 råd” innehåller precis det. Det är Barneviks lärdomar och tankar om hur en bra och effektiv ledare ska vara – på övergripande nivå och detaljnivå. Den utbredda möteskulturen är något som han starkt ogillar:
– Den sprider sig som en pest, värre i Sverige än i andra länder. Jag har suttit av många ofokuserade möten med medarbetare som istället borde arbeta, dundrade han och räknade upp några tips för bättre mötesteknik.
Några av de mer kontroversiella var att låsa dörren när mötet börjar, och att ha möten där deltagarna tvingas stå upp. På det viset kan mötestiderna hållas nere.

Människor växer med ansvar
Åren på Sandvik under 70-talet lärde honom att människor växer om man ger dem ansvar och förtroende.
– Det finns en outnyttjad potential hos gräsrotsmänniskor i större organisationer, men det är viktigt även på ledarnivå, sa Barnevik och berättade om hur arbetarna kom till jobbet och ”hängde mössan och huvudet på samma krok”.
– De använde bara fem procent av sin hjärna och gick sen hem och byggde sommarstugor. Vi gav dom större ansvar genom självstyrande grupper och det ökade både produktiviteten och arbetsglädjen hos de anställda.
Det handlar också om att det måste vara tillåtet att göra fel. Barnevik redogjorde för sin enkla filosofi:
– Det bästa är att ta ett initiativ och göra rätt. Det näst bästa är att ta ett initiativ och göra fel. Det sämsta är att inte göra nåt alls.

Viktigt välja rätt chef
Sen vände han sig direkt till studenterna i publiken och förklarade hur de ska tänka när de söker sitt första jobb:
– Det är viktigt att välja rätt chef, det är viktigare än vilket företag du ska söka jobb hos. En bra ledare blir en värdefull coach som lyfter och utvecklar dig. Jag har varit lycklig nog att ha starka mentorer och coacher i min omgivning. Så kolla chefen innan du tar ditt första jobb, rådde Percy Barnevik.
Viktigt är också att tidigt komma ut i världen och få praktisk erfarenhet:
– Med det menar jag att du ska jobba. I ett riktigt företag. Inte resa runt sådär med ryggsäck på ryggen som är så populärt…
USA är landet framför andra för Barnevik:
– Där är det stenhård konkurrens som gäller. Du kan vinna stort men också förlora stort. Jag gillar det, sa han.
Och han avslöjade att myten att amerikaner ofta förväxlar Sverige och Schweiz är – helt sann:
– Jag brukade få beröm för Alperna, den fina chokladen och de fina klockorna.

Kriser och snålblåst
Tillgänglighet är A och O för en bra ledare. Liksom empati. Och att låta medarbetarna göra det de är bäst på. Men Barnevik vittnade också om att det kan blåsa snålt på toppen. När det stormade som värst levde han under mordhot och fick resa med falskt namn:
– I Schweiz och Tyskland hette jag Peter Stark, i Italien hette jag Peter Ballani och i England Mr Barlow. Vid ett tillfälle kunde jag inte komma ihåg vilket namn jag skulle använda, så jag fick säga som det var: Jag har glömt mitt namn. Det gav inget bra intryck…
Genom kriserna gäller det att alltid utgå från att allt är mycket värre än man tror:
– Ingen kris slutar utan blod på golvet, brukar amerikanerna säga. Tala alltid sanning, skämta inte bort frågor, tänk på att journalister saknar humor.

Kan sova stående
Andra ämnen som Percy Barnevik uppehöll sig vid i Konserthuset var platta organisationer – som är de bästa – och sömn.
– Sov överallt när som helst. Jag brukade sova i bilen, på flygplan, på mattor… i militären lärde jag mig att sova stående, som en häst. Be mig inte att visa det här på scenen bara, skämtade Barnevik.
I Japan är cheferna ofta väldigt gamla. Barnevik erinrade sig ett affärsmöte med de båda ordförandena för ett japanskt bolag – den ene var 80 år, den andre 85.
– De sov i skift under sammanträdet, men aldrig samtidigt. När den ene sov fortsatte jag mötet med den andre.
Om de platta organisationerna sa Percy Barnevik:
– Jag har sett alltför många silon i mina dar. Där sitter sandwichmännen på sina mellannivåer och försenar och förhalar beslut. En chef som har för lite att göra är en farlig chef. En hårt belastad chef blir en bättre chef, enligt min uppfattning.

Barneviks sista och viktigaste projekt
De senaste 13 åren har Percy Barnevik engagerat sig i välgörenhetsorganisationen Hand in hand – ”mitt i särklass största och viktigaste projekt, större än ABB. Och mitt sista projekt.”
– Roten till allt ont i världen är den extrema fattigdomen. Därför hjälper Hand in hand kvinnor att bygga upp företag underifrån så att de kan försörja sig och sina familjer, berättade Percy Barnevik.
Devisen är ”tusen företag om dagen, hundra företag i timmen.”
– Det är min möjlighet att förändra världen. Varför kvinnor, undrar ni. Därför att männen som regel dricker, spelar och är lata. Så vi satsade på kvinnorna istället. Jag vill inte säga att jag hatar män, men jag tycker att de är ganska värdelösa i det här avseendet, sa Percy Barnevik.
Under den efterföljande frågestunden fick han bland annat frågan om hur engagemanget började hos honom:
– Den tändande gnistan var de barn jag mötte när jag reste runt i södra Indien. Barnen hade sålts som billig arbetskraft och jag såg hur de misshandlades, jag hörde deras torrhosta.

Fick sångböcker och blommor
Efteråt tackades Percy Barnevik av Josefine Johansson, ordförande för Handelshögskolan i Göteborg Studentkår, och Karin Hill, ordförande för arbetsmarknadsenheten vid Chalmers Studentkår. Barnevik fick med sig blommor och ett exemplar av studentkårernas sångböcker.

Text: Michael Nystås
Foto: Johan Wingborg
Film: Daniel Karlsson


Postat i:Föreläsningar, Karriär, Näringsliv, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Hetaste uppsatserna gör upp i Bachelor’s Challenge 2014

$
0
0


I studenttävlingen CTK Bachelor’s Challenge (BC) den 23 maj är det orden som räknas.

Nio finalister pitchar sina kandidatuppsatser inför en namnkunnig jury som lockat tunga namn från det lokala näringslivet och Chalmers.
”BC är en tävling som fokuserar på det viktiga samarbetet mellan akademi och näringsliv”, säger Christoffer Mårtensson från arrangerande kårbolaget Chalmers Teknologkonsulter (CTK).
Bachelor’s Challenge avgörs i år för tredje året. Det är en tävling av studenter för studenter, som syftar till att uppmärksamma kvalitén i kandidatarbeten och examensarbeten utförda under tredje året på Chalmers. Under våren har de nio bästa uppsatserna valts ut.
Dessa tävlar mot varandra i finalen och gör upp om en prissumma på totalt 84 000 kr, fördelat på tre kategorier: Innovation & Advancing Technology, Green Initiative & Sustainable Development, Organizational Development & Process Improvement.
Temat för årets tävling är hur bidragen kan skapa nyttiggörande för individer, organisationer, samhälle eller näringsliv.

Här är de nio finalisterna:
Kategori Innovation & Advancing Technology
- Lastbärande implantat: Med hjälp av nytänkande tillverkningsmetod erläggs en grund för framtida forskning i utvecklandet av ett implantat som kan förbättra livskvalitén för många människor.
- Spinntronik: Hur kan elektronens kvantmekaniska spinn förmedla information genom transport i materialet grafen?
- Algoritm till försöksplanering: Utveckling av en snabb och snart patenterad algoritm som skapar optimala komplementära försöksplaner för asymmetriska flernivåproblem.

Kategori Green Initiative & Sustainable Development
- Koldixoidneutral fordonsgas: Nya hållbara energikällor har undersökts och testats på labbskala samt utvärderats för användning som biobränsle inom nuvarande och framtida industri.
- Hemicellulosa: Genom extraktion och kemisk modifiering av hemicellulosa framställa en ny generation av plaster.
- Vindkraftverk: Med hjälp av reglerteknik har ett Savoniuskraftverks verkningsgrad förbättras för att kunna bli en produkt tillgänglig för fattigare delar av världen.

Kategori Organizational Development & Process Improvement
- Visualisering i byggprojektering: En statushanteringsmodell har utvecklats för att i 3D visualisera projekteringens framdrift i ett byggprojekt och därmed underlätta kommunikation mellan alla aktörer.
- Exsert i inkontinensskydd: En uttagbar, så kallad exsert, har tagits fram till befintliga inkontinensskydd för att underlätta arbetssituationen för vårdgivare samt förbättra komfort och värdighet för vårdtagare.
- Effektivisering av produktion: Arbetet visar hur det går att effektivisera och utöka leveranskapaciteten i en fabrik utan tunga investeringar.

Inspirationsföreläsning och mingel
CTK Bachelor’s Challenge 2014 arrangeras av Chalmers Teknologkonsulter och presenteras i samarbete med AB Volvo, ÅF och Innovationskontor Väst.
- Förutom intressanta presentationer med inblick i framtidens teknik kommer Thomas Hordern från Volvo Group Headquarters att ge en inspirationsföreläsning. Under dagen kommer det också vara mingel så det finns chans för studenter att mingla med studenter och näringsliv, samt en chans för näringsliv/akademi att träffa branschkollegor, säger Christoffer Mårtensson.

Fem personer stark jury
En fem personer stark jury kommer att bedöma de nio bidragen och välja ut vilka som får dela på prissumman på 84 000 kronor: Camilla van den Boom, strategikonsult och forskare på TU Eindhoven, Nicklas Steorn, senior sustainability advisor på ÅF, Jan-Ove Östensen, SVP Advanced Technology & Research på Volvo Trucks, Johan Karlberg, executive director, nordics – automotive, industrial equipment & transportation på Accenture, samt Johan Carlsten, vicerektor på Chalmers med ansvar för näringslivsrelationer och innovationssystem.

Finalen startar klockan 13.30 i hörsalen RunAn i Chalmers kårhus på campus Johanneberg. Det går bra att anmäla att man kommer till final@bachelorschallenge.se fram till och med den 19 maj.

Text: Michael Nystås
Foto från 2013 års final: Anton Dahlström


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter
Viewing all 160 articles
Browse latest View live